Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt
:: Weblog

woensdag 16 april 2014

Pleidooi voor zelf koken

Filed under: Algemeen om 10.31 uur

Kijk naar Michael Pollan, bekende auteur over voeding, nu op een video over How cooking can change your life. Hieronder een korte samenvatting in het Nederlands.
(meer…)

dinsdag 15 april 2014

Kan dat in Nederland, vrouwen zomaar op straat zetten? Dat kan.

Filed under: Algemeen om 9.48 uur

Kan dat in Nederland, vrouwen zomaar op straat zetten? Zonder geld, zonder adres om naar toe te gaan? Dat kan, en gebeurt.
(meer…)

zondag 13 april 2014

Geen vrouwen op straat!

Filed under: Algemeen om 11.50 uur

Geen vrouwen op straat! Supporters luiden de noodklok Demonstratie maandag 14 april 15:00 uur Spui in Amsterdam

Supporters van de uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam luiden de noodklok. Vluchtelingenvrouwen die uit Asiel Zoekers Centra (AZC’s) worden gezet, staan op straat. In de gekraakte “Vluchtgarage” in Amsterdam Z.O., waar een groep vluchtelingen verblijft, melden zich iedere week vrouwen die nergens heen kunnen. Alle opvang in het land, georganiseerd door kerken en vrijwilligers, zit helemaal vol. Op dit moment is er geen onderdak voor de vrouwelijke uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam. Vrijwilligers doen hun uiterste best om de vrouwen elders onder te brengen, maar ”De volgende vrouw die zich meldt, weten we echt niet meer waar ze heen moet” (aldus Marjan Sax, een van de supporters).
(meer…)

zaterdag 12 april 2014

Willen we vlees van mishandelde dieren?

Filed under: Algemeen om 9.18 uur

Toen ik nog vlees at at ik wel eens een paardenbiefstukje. Lekker, goedkoop, en ik dacht: die paarden hebben een leuk leven gehad, want ze waren in oorsprong niet voor de slacht bedoeld zoals koeien en kippen wel. Ze hebben niet in megastallen gezeten, maar zijn buiten geweest, en zijn goed verzorgd. Dacht ik.
(meer…)

vrijdag 11 april 2014

Zelfmoord in slow motion

Filed under: Algemeen om 10.54 uur

Journalist Rob Wijnberg is ook op de gezondheidstoer (twaalf kilo afgevallen in twaalf weken) en behalve dat hij meteen stevig is gaan trainen is hij ook zijn eetpatroon aan het veranderen. Wat hij wel eet horen we nog niet, wel wat hij niet meer wil eten: de fabriekstroep met teveel vet, suiker en zout. Net als ik heeft hij nu Michael Moss, Suger, salt, fat gelezen en kijkt sindsdien met een kritische blik naar wat we normaal eigenlijk voedsel noemen. En schrikt zich een hoedje.
(meer…)

donderdag 10 april 2014

‘Zijn woord wil deze wereld omgekeerd’ : wake bij Schiphol

Filed under: Algemeen om 10.54 uur

Afgelopen zondag, 6 april, na de gezamenlijke dienst in de Dominicuskerk in de bus naar Schiphol. Drie kerken samen verzorgden de Wake: de Domincusgemeente, de Amsterdamse Studentenekklesia. en de Keizersgrachtkerk. Zo’n honderd mensen die kwamen voor de ongeveer honderd mensen die binnen het nieuwe Schipholcomplex voor vreemdelingendetentie zitten opgesloten. Frits ter Kuile van het Jeannette NoŽlhuis, die de wakes begeleidt wachtte ons op.
(meer…)

zondag 6 april 2014

Vriend voor het leven

Filed under: Algemeen om 8.14 uur

“Er is in de mensen een hartstocht om goed te zijn, om kleine alledaagse dingen goed te doen: goed te koken, een tafel mooi te dekken, mooi te zingen; een bijna instinctieve, in ieder geval niet-bedachte toewijding, een ernstige en tegelijk lichte aandacht voor wat nķ gedaan moet worden. Aan kinderen is dat af te zien als ze op hun fluitje spelen – ze hoeven niet gezien te worden, daar doen ze het niet om, ze doen het nergens om; soms hebben grote mensen dat ook nog, je ziet het in ziekenhuizen, in klinieken voor geestelijk gestoorden, of god weet waar.
Dat talent om kleine dingen goed te doen, om op de vierkante meter volmaakt te zijn, dat wil zeggen zo goed mogelijk: dat is een liefde die, althans op de vierkante meter, het aanschijn der aarde verandert en zin geeft aan ‘het leven’. Zonder dat talent en die liefde is de dag van vandaag, die paar vierkante meter waarop wij leven, onleefbaar, godverlaten en ijler dan ijl. Dat weten de meeste mensen uit ervaring. ”

Uit: Huub Oosterhuis, Vriend voor het leven.

donderdag 3 april 2014

Lekker leren

Filed under: Algemeen om 11.40 uur

Derde les bij Boele de Planteneter. Het is fijn dat we mee mogen profiteren van wat hij er bij leert, vooral ook na zijn studiereis naar de VS waar de meeste deskundigen zitten als het gaat om gezondheid en plantaardig eten. Het is ook leuk dat hij er steeds mensen bij haalt die op een ander terrein deskundig zijn dan hij: we hadden al een arts, een psychiater. Vorige keer hadden we het vooral over hoe we ons voeden, en Boele neemt dat ruim: niet alleen wat we in onze mond stoppen maar ook wat we nodig hebben om in balans te blijven, en waar we onze spirituele voeding vandaan halen. Want voeding is meer dan wat we nu eenmaal nodig hebben om in leven te blijven.
(meer…)

zaterdag 29 maart 2014

Kunnen feminisme en islam samengaan?

Filed under: Algemeen om 12.14 uur


(Anne Dijk)

Kunnen feminisme en islam samengaan? Voor mij is die vraag al jaren geleden beantwoord: ja dat kan. Ik ken islamitische feministes, in al hun diversiteit en verschillen in hoe ze de islam ervaren en hoe ze feminisme invullen. Ik ken moslima’s die bezig zijn met emancipatie en meer gelijkheid voor vrouwen zonder het feminisme te noemen. Ik ken heel geleerde feministische moslima’s, Fatima Mernissi, Amina Wadud, Asma Barlas, ik heb hun boeken gelezen, ik heb ze ontmoet en gesproken. Kijk hier, bijvoorbeeld.
(meer…)

vrijdag 28 maart 2014

Waarom Sodom naar de sodemieter ging

Filed under: Algemeen om 9.51 uur

Een van die vreselijke struikelteksten in de bijbel: in Sodom en Gomorra, waar de mensen niet wilden deugen, kwamen eens twee mannen aan in Sodom, en Lot gaf ze onderdak, wijn en matses. Maar ze waren nog niet naar bed of er kwam een massa mannen bij het huis van Lot, en eiste de uitlevering van de twee vreemdelingen, om ‘kennis met ze te maken’. Een dreigende scŤne, een dreigende groepsverkrachting. Lot probeert de situatie te redden, door de massa zijn twee nog maagdelijke dochters aan te bieden. Het zal je vader maar zijn, denken wij in de Ekklesia waar de tekst uit Genesis wordt voorgelezen, en er op dat punt hoorbaar gemor ontstaat bij de toehoorders. Met de twee mannen komt het nog goed, de dochters blijven ook intact. Maar Sodom wordt verwoest. Waar gaat dit in godsnaam over? Over de zonde van de sodomie, van de homoseksualiteit, is dat het waarom Sodom werd vernietigd?
(meer…)

Volgende pagina »

22 queries. 0.219 seconds. Powered by WordPress

Creative Commons Licentie